_MG_2428

Fotografia kulinarna, czyli słodka kreacja

Słoooooodka KREACJA!

Witajcie! Dziś dzień pieczenia, a ja opowiem Wam… jak ważny jest wygląd podczas przyrządzania tych smakowitych cudów 🙂 

Cześć. Nazywam się Ela Hurek i od prawie dwóch lat prowadzę swoją pracownię tortów artystycznych OooCiastko! Chciałabym Wam dziś opowiedzieć o mojej przygodzie ze „słodką kreacją”. 

_MG_2415mini

Moje wywody zacznę od pytania. Załóżmy, że podałam Wam pyszny deser w kolorze „sraczkowatej zieleni” upaćkany z każdej strony bitą śmietaną z górą pokrojonych byle jak owoców. Zjedlibyście ? Jestem na sto procent przekonana, że jeżeli kochacie desery, to nie zostałoby z niego ani okruszka. A gdybym kazała Wam za niego zapłacić ? Jak dużo pieniędzy bylibyście skłonni mi za niego oddać?

 O tym, jak ważny jest wygląd deseru, wiedziałam dużo wcześniej, niż założyłam firmę. Ja również szukając nowych inspiracji, najpierw oglądam zdjęcia, dopiero później czytam przepis. Dla mnie odpowiednia stylizacja jedzenia ma trzy podstawowe aspekty:

Po pierwsze przyciągnięcie uwagi potencjalnego klienta. Każdy wie, że jemy oczami. Więc jeżeli deser będzie pięknie wyglądał mam dużo większą szansę, że ktoś zawiesi oko na mojej ofercie. 

Po drugie przekonanie klienta, że to, co mu oferuję, jest warte właśnie tyle, ile chciałabym dostać. Porównując dwa jednakowe desery, które zrobione są z tych samych produktów i mają tę samą gramaturę, różniące się jedynie estetyką podania, jestem pewna, że za ten ładny dostanę dwa razy więcej pieniędzy niż za ten nieschludny. 

Po trzecie utrzymanie klienta. Nawet jeżeli przekonam go, że deser jest naprawdę pyszny i dostanę za niego odpowiednią kwotę, nie mam gwarancji, że do mnie wróci. Myślę, a wręcz jestem pewna, że pójdzie tam, gdzie dostanie ładniejszy deser. Dlatego, że będzie mu bardziej smakował (jemy oczami) i bez zastanowienia poda go swoim gościom.

_MG_2250
Widzicie zatem, że stylizacja jedzenia jest naprawdę bardzo ważna. Jednak piękny deser w realu, a piękny deser na zdjęciu to całkiem inna bajka. Muszę się Wam przyznać, że zrobiłam już kilka tysięcy tortów i deserów, ale niestety nie wszystkimi miałam okazję się pochwalić. Zrobienie pięknego zdjęcia wymaga ogromnej wiedzy. Odpowiednie tło, kompozycja, światło to trudny temat i warto zwrócić się do specjalisty. Tym bardziej że zdjęcia naszych prac są nie rzadko naszą wizytówką. Po wielu latach nauki o fotografii kulinarnej wciąż proszę Maję o pomoc, kiedy potrzebuję profesjonalnych zdjęć do mojego portfolio. Na moim fanpage’u możecie zobaczyć, jak długą drogę przebyłam. Będzie mi równie miło, jeżeli zechcecie spróbować moich deserów.  
Pamiętajcie: Po pierwsze smak, po drugie wygląd.
Ela Hurek

Ela Hurek

OOO CIASTKO
Pieczenie mam w genach, a efekt wypieków to zasługa mojej kreatywności. Lubię bawić się przepisami, zmieniać i próbować nowych połączeń. To jest dla mnie wyzwanie, które chętnie podejmuję. Zapraszam.

Pokaż Światu- wystarczy kliknąć

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest